Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az igazság odaát van? Egyiptomi Halottaskönyv
  2024-02-18 11:39:56, vasárnap
 
   
 


Az Egyiptomi Halottaskönyv

Az Egyiptomi Halottaskönyv néven ismert szöveggyűjtemény, mely a lélek számára a túlvilági utazáshoz szükséges figyelmeztetéseket és tanításokat tartalmazza, az emberiség egyik legrégibb írásos emléke.
Azt írja le, hogy a megvilágosodás küszöbére érkezett halott hogyan tapasztalja meg a halál utáni történéseket, melyben egyfajta küzdelemben kell részt vennie.
A küzdelem tétje az örök élet, vagy a második, végleges halál, amely akkor következik be, a ha a lélek eltéved a túlvilágon saját káprázatai között.
Az Egyiptomi Halottaskönyv emellett leírja azokat a lényeket és istenségeket, akikkel az ember találkozhat a halál utáni látomásos utazás során. Az Egyiptomi Halottaskönyv mellett a legismertebb példa erre a Tibeti Holtak Könyve, amely szerint a lélek a bardoban bolyong, a halála és következő újjászületése között.
Az Egyiptomi Halottaskönyv imái, könyörgései és egyéb temetési szövegei hosszú ideig szájhagyomány útján maradtak fenn. Az I. dinasztia uralkodása előtti időszakban élő temetkezési kultúra és hitvilág elemei is megtalálhatók benne.
A fáraó halála után piramisfeliratok formájában kapta meg a szükséges eligazításokat. Később, a VI. dinasztia bukása után a temetkezési kultusz és a halál utáni élet joga elterjedt a köznép soraiban is. Először csak a szarkofágok falára festve, majd később a koporsókba helyezett papirusztekercseken is megjelentek a mágikus szövegek.
A szövegeket hivatásos írnokok válogatták és másolták egy erre a célra szerkesztett nagyobb gyűjteményből. A legszebb és legterjedelmesebb koporsószövegek a XVIII. és XIX. dinasztia idején keletkeztek.
A több mint 23 méter hosszú Ani-papiruszon százával sorakoztak egymás mellett a gyönyörűen megrajzolt, művészi hieroglifák oszlopai, melyek közt élénk színekkel festett ábrák találhatók.
Az Egyiptomi Halottaskönyv ma ismert legrégebbi példánya a Nu-papirusz, amely kb. i.e. 1580 körülről származik. Ezen a szöveg pontosságára nagyobb figyelmet fordítottak, mint az ábrákra, bár azok is gondos munkával készültek. A XVIII. dinasztia végétől olyannyira túlhangsúlyozták a képek szerepét a szöveg rovására, hogy a másolás színvonala erőteljesen kezdett megromlani.
A XXI. dinasztia idején a papok elrendelték, hogy a munkát papi írnokoknak kell elvégezniük világi, hieratikus írással, mely felváltotta az ősi hieroglifákat. Ennek az időszaknak a legszebb példánya a 37 méter hosszú Nesy-ta-nebt-Ashru papirusz.
Ekkorra azonban a fejezetek tartalma jórészt az idők homályába merült, gyakran már az írnokok sem értették, hogy mit másolnak. A gyűjtemények összeállításánál alig fordítottak figyelmet az egyes szövegek valódi korára, csakis a téma összefüggései szerint rendezték össze a szövegeket.
A másolók figyelmetlensége folytán számos szövegváltozat keletkezett, a vallási nézetek módosulása pedig az idők folyamán oda vezetett, hogy a műhöz az eredeti tartalomnak sokszor ellentmondó magyarázatok, értelmezések járultak.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Címkék: összeállításánál, figyelmetlensége, túlhangsúlyozták, piramisfeliratok, szöveggyűjtemény, koporsószövegek, megvilágosodás, szövegváltozat, eligazításokat, halottaskönyv, hieroglifákat, összefüggései, megtalálhatók, szájhagyomány, újjászületése, gyűjteményből, gyűjtemények, értelmezések, szerkesztett, magyarázatok, istenségeket, pontosságára, történéseket, legismertebb, felváltotta, elvégezniük, szarkofágok, fordítottak, könyörgései, keletkeztek, temetkezési, hieroglifák, küzdelemben, erőteljesen, találkozhat, megjelentek, lélek számára, túlvilági utazáshoz, emberiség egyik, megvilágosodás küszöbére, halál utáni, küzdelem tétje, örök élet, lélek eltéved, túlvilágon saját, ember találkozhat, legismertebb példa, bardoban bolyong, fáraó halála, szükséges eligazításokat, temetkezési kultusz, köznép soraiban, Egyiptomi Halottaskönyv, Tibeti Holtak Könyve,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png fotel  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png csokor  Garai Gábor - Takarítás  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png telefon  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Nem méltó hozzád  Albert Einsteinről  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nevem  Png ház  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Sose bánj semmit  Németh László tollából  Ne kapaszkodj magasabbra,  Reménység és erő Krisztustól e...  Szívem  Reggel van  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Mai harmónia kártyám  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  A jó emberek mindig szépek mar...  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Őrizkednünk kell...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A sors  Neked tudnod kell  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Png fotel  Irgalom és ítélet  Bounty krémes  Elköszönt  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Mi lenne ha  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Radikális szeretet  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Fekete István - Akác  Jónás Tamás – Végtelen b...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 21  Hiányzik  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
lélek számára, túlvilági utazáshoz, emberiség egyik, megvilágosodás küszöbére, halál utáni, küzdelem tétje, örök élet, lélek eltéved, túlvilágon saját, ember találkozhat, legismertebb példa, bardoban bolyong, fáraó halála, szükséges eligazításokat, temetkezési kultusz, köznép soraiban, szarkofágok falára, koporsókba helyezett, mágikus szövegek, szövegeket hivatásos, célra szerkesztett, több mint, gyönyörűen megrajzolt, szöveg pontosságára, képek szerepét, szöveg rovására, másolás színvonala, papok elrendelték, munkát papi, legszebb példánya, fejezetek tartalma, idők homályába, gyűjtemények összeállításánál, egyes szövegek, téma összefüggései, másolók figyelmetlensége, vallási nézetek, idők folyamán, eredeti tartalomnak, összeállításánál, figyelmetlensége, túlhangsúlyozták, piramisfeliratok, szöveggyűjtemény, koporsószövegek, megvilágosodás, szövegváltozat, eligazításokat, halottaskönyv, hieroglifákat, összefüggései, megtalálhatók, szájhagyomány, újjászületése, gyűjteményből, gyűjtemények, értelmezések, szerkesztett, magyarázatok, istenségeket, pontosságára, történéseket, legismertebb, felváltotta, elvégezniük, szarkofágok, fordítottak, könyörgései, keletkeztek, temetkezési, hieroglifák, küzdelemben, erőteljesen, találkozhat, megjelentek, elrendelték, ellentmondó, tartalmazza, tartalomnak, keletkezett, tapasztalja, tanításokat, szövegeket, papiruszon, megromlani, káprázatai, túlvilágon, válogatták, legrégebbi, találhatók, megrajzolt, gyönyörűen, sorakoztak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 970 db bejegyzés
Összes: 10110 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1273
  • e Hét: 11014
  • e Hónap: 20600
  • e Év: 89520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.